• Hoefsestraat 4, 6601Gv, Wijchen-NL
  • 0031 2464 20467
  • 0031 6516 42906

"Nagradu Nijaz Slipičević" dobili su Rock škola Mostar, pjesnik Almin Kaplan i Street Arts Festival

2017-09-20

Na prigodnoj svečanosti, održanoj u MC Pavarotti, uručene su godišnje nagrade "Nijaz Slipičević. Pvu nagradu dobila je Rock škola Mostar, drugu nagrada pripala je pjesniku Alminu Kaplanu, dok je treća nagrada dodijeljena Street Arts Festivalu.

Nagrade su uručili Hari Slipičević, predsjednik Fondacije Slipičević, književnik i publicista Dragan Marijanović i akademski slikar Salko Pezo.

U muzičko-zabavnom programu učestvovali su mladi umjetnici iz mostarske Rock Škole – Antonija Batinić i Nedim Kurtović, zatim akademska glumica  Maja Zećo i članice Plesnog studija Flash.

Žiri za dodjelu nagrade ''Nijaz Slipičević'' u sastavu: književnici Elvedin Nezirović i Goran Karanović, profesor Salko Pezo, istaknuti producent Dragi Šestić, te predsjednik žirija književnik i publicist Dragan Marijanović, donio je odluku o dodjeli godišnjih nagrada ''Nijaz Slipičević'' talentovanim mladim ljudima, koji su u različitim oblastima ostvarili najbolja dostignuća tokom godine. 

Prvu nagradu dobila je Rock škola Mostar, drugu nagrada pripala je pjesniku Alminu Kaplanu, dok je treća nagrada dodijeljena Street Arts Festivalu.

Nagrade laueratima, prigodan muzičko-scenski program, biće uručene u srijedu na svečanosti u MC Pavarotti, koja počinje u 20 sati.

Nagrada ''Nijaz Slipičević'' je oformljena kako bi Fondacija Slipičević pomogla razvoj talenata koje tek treba vrednovati, a koji u teškom vremenu za naš grad, ne dobivaju zaslužena priznanja i podršku.        

 

1. Nagrada ''Nijaz Slipičević'': Rock Škola Mostar    

Fondacija Slipičević prvu nagradu dodijelila je Rock Školi Mostar koja putem muzike uspješno povezuje mlade ljude, ruši barijere, odgaja nove generacije muzičara te jača urbani duh grada. 

Koristeći muziku kao sredstvo Rock škola Mostar povezuje mlade ljude iz svih krajeva Hercegovine i potiče ih na suradnju, timski rad i zajedničko stvaralaštvo. Rock škola Mostar mladim ljudima omogućava da uče svirati, raditi u bendu, upoznaju historiju urbane muzike i muzičku teoriju, iskažu svoju kreativnost i izrastu u zrele muzičare. Škola mlade ne obrazuje samo muzički, već se kroz muzičke radionice i druženja bori protiv etničkih barijera i predrasuda među mladima.   

 

2. Nagrada ''Nijaz Slipičević'': Almin Kaplan  

Fondacija Slipičević drugu nagradu dodijelila je pjesniku Alminu Kaplanu za iznimno pjesničko djelo ''Mostarsku zbirku'' koja pomiče granice bosanskohercegovačkog pjesništva i širi slavu mostarske književnosti u regionu.    

Almin Kaplan u ''Mostarskoj zbirci'' koju je objavila zagrebačka izdavačka kuća V.B.Z. gotovo u dnevničkom maniru bilježi pjesničke slike koje na genijalan način hvataju suštinu kompleksne stvarnosti mostarskog poraća. Riječ je o svojevrsnom romanu u stihovima o jednom vremenu Mostara, vrhunskom književnom djelu koje predstavlja autorov doživljaj grada u kojem je proveo mnoge godine života.  

 

3. Nagrada ''Nijaz Slipičević'': Street Arts Festival

Fondacija Slipičević treću nagradu dodijelila je Street Arts Festivalu za oslikavanje grada, revitalizaciju izgleda urbane jezgre i pretvaranje Mostara u najveću regionalnu galeriju na otvorenom.  

Zahvaljujući Street Arts Festivalu, svake godine, umjetnici iz svih dijelova svijeta okupljaju se u Mostaru te ukrašavaju ruševine i gradske fasade impresivnim grafitima i muralima zbog kojih je Mostar postao jedan od europskih centara ulične umjetnosti. Festival radi na revitalizaciji i oživljavanju zaboravljenih kvartova, vraća živost mostarskim ulicama, uljepšava ruševine, gradi pozitivnu atmosferu te stvara novi urbani pokret oživljavanja grada Mostara.    

 

O nagradi ''Nijaz Slipičević''

Nagrada nosi ime poznatog poznatog mostarskog pedagoga i humanista Nijaza Slipičevića, rođenog u Mostaru 1940. godine i umrlog u Sarajevu, 2015. godine.

Utemeljitelj Fondacije Hari Slipičević, ovom nagradom namijenjenom mladim ljudima nastoji sačuvati uspomenu na djelovanje svoga oca u mostarskom okruženju, te poticati mlade stvaraoce iz raznih oblasti likovne umjetnosti, književnosti, muzike, nauke i kulture uopšte da, vođeni vrijednostima humanosti, svojim postignućima budu bolje prepoznani u našoj javnosti.

S tim ciljem, utemeljene su tri nagrade za najbolja postignuća mladih ljudi u Mostaru ili Mostaraca izvan Mostara: Prva nagrada u iznosu od 2.000 KM; Druga nagrada u iznosu od 1.500 KM i Treća nagrada u iznosu od 1.000 KM.

Prošle godine nagrade su dobili plivačica Amina Kajtaz za povratak Mostara na Olimpijske igre, pjesnikinja Anita Pajević za zbirku poezije „Perlinov šumˮ i  akademski slikar Boris Orenćuk za prvu samostalnu izložbu.

 

Nijaz Slipičević bio je istaknuti kulturni i društveno-politički radnik Mostara. Prije rata je obavljao dužnost direktora Đačkog doma „Dule Mučibabić“. Poslije rata, bio je načelnik opštine Stari Grad, a potom ministar obrazovanja, nauke kulture i sporta Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona. Zapamćen je njegov veliki rad na vraćanju kulture u porušeni grad, u najtežem vremenu mostarskog poraća. Nijaz Slipičević je bio humanista i patriot. Dijete mostarske mahale Carina.     

 

O Fondaciji Slipičević

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević - humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom i  pravdom stvarati bolje uslove za život onima kojima je to potrebno, sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost.