Mevli salčin, jusufu nikšiću i posthumno muhamedu mujiću uručene nagrade fondacije slipičević

Posted on May 16, 2016

Na prigodnoj svečanosti, koja je sinoć održana u Kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru, uručena su priznanja Fondacije Slipičević, čiji je osnivač i predsjednik Hari Slipičević, rođeni Mostara, sada veoma uspješni biznismen u Holandiji .

Mevla Salčin, voditeljica Narodne kuhin je Crvenog krsta dobila je nagradu za nesebičan angažman u humanom djelovanju kroz rad u Narodnoj kuhinji u protekle 23 godine, čije usluge danas svakodnevno koristi 430 ljudi. Akadamski slikar Jusuf Nikšić dobio je nagradu za životno djelo u likovnom stvaralaštvu, dok je posthumno nagrada dodijeljena Muhamedu Mujiću, fudbaleru Veleža i prvom fudbaleru iz BiH koji je igrao u reprezentaciji Jugoslavije.

Nagrade su uručili Edin Mušić, prfedsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Elvira Dilberović, federalna ministricaa obrazovanja i nauke i Fazlija Hebibović, izvršni direktor Fondacije Slipičević.Fondacija Slipičević po prvi put dje sinoć dodijelila priznanja za dostignuća i postignute rezultate, te ostvareni doprinos u različitim oblastima na području Mostara.

Fondaciju Slipičević je 2015. godine, osnovao Hari Slipičević u znak sjećanja na svoga oca Nijaza. Vizija Fondacije je jednaka onoj koju je imao Nijaz Slipičević, a to je ideja vođena humanizmom, tolerancijom, dostojanstvom, prosperitetom, pravdom, stvaranju boljih uslova za život onima kojima je potrebno sa željom da svoje vrijeme i znanje usmjerimo u bolju budućnost.

Cilj Fondacije je pomoći onima širom svijeta kojima je u tom trenutku najpotrebnije počevsi od privatnih lica, kulturnih ustanova, sportskih klubova itd. U fokusu Fondacije stoji „Humanizam".

Vizija Fondacije Slipičević je da bude sinonim za Fondaciju koja kontinuirano i suštinski doprinosi razvoju i unaprijeđenju društva i svakoga pojedinca, i koja konstantno postavlja više ciljeve i standarde u svim oblastima u kojima djeluje. Viziju Fondacije Slipičević prepoznali su i brojni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti naše zemlje.

Jedan od njih je predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, Edin Mušić, koji je posebno istakao pomoć Fondacije kroz dosadašnje donacije Narodnoj kuhinji, štićenicima Dječijeg doma Egipatsko selo, Dobrovoljnom vatrogasnom društvu i Bokserskom klubu Mostar.„Misija Fondacije Slipičević jeste dobrobit za sve, obogaćivanje mogućnosti za djecu i mlade, kao i pružanje podrške razvoju kulture, humanosti, zdravstva, sporta i drugih aspekata društva važnih za razvoj naše lokalne zajednice, istakla je federalna ministrica obrazovanja i nauke“ Elvira Dilberović.

U teškim prilikama bosanskohercegovačkog poraća, u našem gradu je sve više gladnih i onih o kojima nema ko brinuti. Egzistencija tih građana Mostara zavisi od Narodne kuhinje Mostar koja im svaki dan nudi obrok. Fondacija Slipičević je odlučila odati zasluženo priznanje osobi koja se svakodnevnim hrabrim i nesebičnim radom bori da osigura pomoć onima koji je najviše trebaju. Uprkos hroničnom nedostatku sredstava i sve većem broju korisnika, nesebičnim radom i ustrajnošću, voditeljica Narodne kuhinje Mostar, Mevla Salčin svakodnevno se bori da nahrani najsiromašnije građane Mostara.

Nagrada Fondacije Slipičević posthumno je dodijeljena legendi mostarskog fudbala Muhamedu Mujiću za uspjehe Veleža i doprinos razvoju sporta u Mostaru, jednom od najpoznatijih Mostaraca, ljudskoj gromadi i vrhunskom sportisti koji je svojim grandioznim djelom pronosio slavu Mostara i mostarskog Veleža širom svijeta. Muhamed Mujić bio je izuzetna sportska i moralna ličnost koja je za života napravila veličanstvenu zadužbinu po kojoj će ostati zauvijek upisan u istoriju našeg grada. Muhamed Muhić je u sedamnaestoj godini postao prvotimac Veleža, te je nedugo nakon postao prvi fudbaler Bosne i Hercegovine u reprezentaciji Jugoslavije, koji je nosio kapitensku traku oko ruke.

Nagrada za životno pripala je jednom od najpoznatijih i najcjenjenijih likovnih umjetnika iz Bosne i Hercegovine i barda mostarskog likovnog svijeta Juse Nikšića. Ovaj akademski slikar je svoj radni vijek posvetio svom gradu, njegovoj nepresušnoj svjetlosti, arhitekturi, Neretvi, ljudima i neizbježnim mostarskim suncem. U djelu ovog velikana slikarskog platna diše Hercegovina i ostaje vrijedan umjetnički trag po kome je naš grad na daleko poznat.

(Novasloboda.ba)

423031295.jpg 161388698.jpg 1232328261.jpg 1911849086.jpg 2299504647.jpg 3074370841.jpg 3876313623.jpg 5246416330.jpg 6342031881.jpg 6946450141.jpg 7493725535.jpg 7609815387.jpg 7612147531.jpg 8230143403.jpg < >