Prvu nagradu ‘nijaz slipičević’ za 2023. osvojila škola atletike mostar

Posted on Dec 03, 2023

I ove godine su građani Mostara, putem glasanja na društvenim mrežama birali kome će pripasti prestižna nagrada ”Nijaz Slipičević”, koja se tradicionalno dodjeljuje mladim ljudima koji su ostvarili značajne rezultate u svojim poljima. Glasalo se preko Facebook stranice Fondacije Slipičević u dvije runde. Zabilježen je veliki interes građana Mostara koji su odabrali između sedam nominiranih.

Prvu nagradu „Nijaz Slipičević“ osvojila je Škola atletike Mostar. “Atletika je mnogo više od trčanja” – pod ovim motom već nekoliko godina u Mostaru djeluje škola atletike koja okuplja i dječake i djevojčice kako bi se oni kroz sport i igru razvijali i rasli zdravo. Atletika je, do pojave ove Škole, u Mostaru bila potpuno zapostavljena, a djeca danas odlaze na takmičenja i sudjeluju u prvenstvima, te se mnogi mogu pohvaliti titulom državnih prvaka ili rekordera.

Druga nagrada će otići Plesnom studiu B-Dance. Studio kojeg vodi Željka Bošnjak Zovko davno je izišao iz okvira samog plesa. U studiju se velika pažnja posvećuje i radu s djecom i društvenoj zajednici, zato B Dance nerijetko priprema ili sudjeluje u projektima koji u Mostaru promovišu zdravlje i zdravo odrastanje, umjetnost, zajedništvo. Istovremeno, na takmičenjima u BiH i Hrvatskoj osvajaju medalje u skoro svim plesnim žanrovima kojima se bave.

Dobitnik treće nagrade je Luka Vlaho – mladić koji se lani okitio akademskom titulom redatelja. Njegovo ime se ove godine našlo rame uz rame s režiserima svjetskog renomea. Vlaho je naime redatelj dokumentarnog filma “de Rivera” koji se našao u programu ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala, a kojim je od zaborava nastojao otrgnuti nepravedno zapostavljenog slikara, Mostarca Karla Affana de Riveru.

Svečanost dodjele nagrada bit će upriličena u srijedu, na dan kada je rođen Nijaz Slipičević, 20.09. s početkom u 19 sati u mostarskom Centru za kulturu.

Svečanost dodjele nagrada pratit će prikladan zabavni program. Ulaz na ceremoniju je slobodan, saopćeno je iz Fondacije “Nijaz Slipičević”.

(Mostarski.ba)

Nijaz-Slipicevic-dobitnici-2023.jpg